RGM voor senioren

Gezond ouder worden / healthy ageing

Eén van de grootste ontdekkingen van de laatste 20 jaar hersenonderzoek (en fantastisch nieuws!) is de ontdekking van de plasticiteit van het brein.  In het boek: ’Het brein dat zichzelf verandert’ van onderzoeker/psychiater Dr. Norman Doidge wordt beschreven hoe, onder invloed van voldoende activiteit en prikkels als muziek, beweging en mentale uitdagingen,  nieuwe verbindingen in de hersenen ervoor kunnen zorgen dat, zelfs op hoge leeftijd, verloren functies kunnen herstellen. Op deze manier kan het risico op vergeetachtigheid en dementie verminderd worden. 

Ook adviseert Doidge de ouder wordende mens te werken aan balans en coördinatie om inactiviteit en val problemen te voorkomen. Hij bespreekt in zijn boek het belang van uitdagende oefeningen als dansen  en oefeningen die een beroep doen op concentratie en coördinatie. Deze stimuleren het behoud of verbetering van onze fysieke, geestelijke en sociale gezondheid.

Alle bovengenoemde punten komen terug in de RGM oefeningen: de oefeningen zijn uitdagend voor de hersenen, worden gedaan op muziek en vragen concentratie en coördinatie. Ouderen die deelnemen aan RGM programma’s, voelen een verbetering van:

  • balans
  • geheugen
  • coördinatie
  • concentratievermogen
  • energieniveau
  • stemming
Door de muziek af te stemmen op de leeftijd van de deelnemers en het vrolijke karakter van de RGM wordt ook de aanmaak van onder meer het hormoon Dopamine gestimuleerd. Dit heeft een positieve uitwerking op het bewegingsvermogen en de stemming.

 

Dit alles maakt de Ronnie Gardiner Methode tot een zeer geschikte methode om in te zetten in ‘healthy ageing’ programma’s. Het  is een sociale, muzikale en prettig intensieve training voor de hersenen en in bescheiden mate ook voor het lichaam. RGM wordt door een gecertificeerde practitioner, meestal in groepen gegeven en kan door vrijwel iedereen worden beoefend, zittend of staand.